2012. március 11., vasárnap

Timelapse videó Tenerife szigetéről

Ezt a bejegyzést az új weboldalamon itt találod


2011 novemberében volt szerencsém a Kanári-szigetek közül kettőt, La Palmát és Tenerifét meglátogatni. Rengeteget fényképeztem, az volt a tervem, hogy mindkét szigetről egy-egy timelapse videót készítek, amiben a különös hangsúlyt fektetek a csodálatos égboltra. Elsőként Teneriféről készült el, íme:

Sea of clouds - Tenerife from Miklos Mayer on Vimeo.

A közvetlen link, ha valakinek gondja lenne: http://vimeo.com/36759355



A fenti videó kizárólag timelapse technikát alkalmazva készült, azaz a fényképezőgép 2-30 másodperces időközönként exponált, és az egyes képkockák összefűzése adja ki a videót (jelen esetben kb. 3700 kép).  Az éjszakai felvételek nagy részénél 30 másodperces expozícíót használtam, ami azt jelenti, hogy 10 másodpercnyi anyagért a fényképezőgépnek 2 órán keresztül kell dolgoznia, másképp szólva 720-szorosan felgyorsítva látjuk az égbolt (pontosabban a Föld) mozgását. A videót a Vimeon megtekintve többet is lehet olvasni a fotótechnikai részletekről, ebbe most itt nem mennék bele.
Timelapse fotózás Canon 550D-vel La Palma szigetén

Vegyük sorra mit is látunk!
1. A Bika csillagkép és a Jupiter kelnek fel a La Palma szigetét beburkoló felhők felett. Középen kiválóan látszik az egyik legszebb, szabad szemmel is könnyen kivehető nyílthalmaz, a Fiastyúk, vele kb. egy vonalban a kép bal szélén a Szekeres csillagkép, és főcsillaga a Capella, míg jobb oldalon felül a Jupiter látható. A 7. másodpercben tűnik fel a Bika fejét alkotó jellegzetes V-betű (szinte fejre állítva). A horizont felett kicsivel  kékes-zöldes sávként látható az úgynevezett "airglow", azaz légkör állandó ionizáló sugárzása.

2. (0:08) Napfelkelte a Teide hegycsúcsán. A Teide Európa legmagasabb vulkánja a 3718 méterével, és a körülötte fekvő Las Canadas nemzeti park az egyik leglátogatottabb. A kép bal felében a szinte minden képeslapon  szereplő Roque Cinchado szikla. Szintén jól látszik a Teide csúcsára felvivő Teleferico felvonó is.
Napkelte fotózás a Roques de Garciánál, mögöttem a Teide. Igen, hideg volt, elvégre november és 2100 méter magasan vagyunk. A Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyvből tényleg igaz a legfontosabb tanács: mindig legyen nálad törülköző! Láthatóan jó szolgálatot tett, mert a második vázat a halszemobival a kemény sziklára megfelelően összehajtott törülközőre tettem ki...

3. (0:17) A felhők tengere (spanyolul "mar de nubes") és a Teide napnyugta közben. Élőben végig olyan érzésem volt, hogy legszívesebben beleugranék, annyira tengerszerű az egész.



4. (0:31) A Teide hegycsúcsa holdfényben a Roques de Garcia nevű sziklacsoportosulás felől fotózva, középtájon az előbb látott Roque Cinchadoval. Figyeljük meg a kb. 2 órát magába foglaló felvételen, ahogy  a Hold árnyéka a sziklákon mozog, és az egész égbolt látszólag a Teide csúcsától jobbra feljebb elhelyezkedő Sarkcsillag (Polaris) körül forog! A Sarkcsillagtól lefelé balra kiindulva láthatjuk Kis Göncöl (Kis Medve) csillagképet, míg a kép felső részén teljesen átíveli a Tejút.

5. (0:42) Szürkület a Teide mögött, jobb oldalt Puerto de la Cruz és La Orotava fényei. Úgy tűnhet, hogy a felhők egyre jobban elmosódnak, valójában ez csak az egyre megnyúló expoziciós idő (8 másodperctől indulva 30ig) eredménye. A kép jobb felső sarkában megint ott a Kis Göncöl, míg a Tejút sávjában a Lant, Nyil, Sas, Nyilas csillagképeket pillanthatjuk meg. Nagyon jól látszik, hogy Tenerife és La Palma hegyei miért tartoznak a világ legjobb észlelőhelyei közé: szinte mindig a felhők felett vannak, lakott településektől kellően távol, ráadásul az Atlanti óceán fogja őket körül. Mindennek tetejébe még törvény is van a fényszennyezés visszaszorításáról ("ley del cielo").

6. (0:57) A jól ismert téli csillagképek a november hajnali órákban: a Tejút sávja, középen az Orion, az égi vadász, tőle jobbra a Bika, balra lent a Nagy Kutya az égbolt legfényesebb csillagával, a Sziriusszal. (Harry Potter rajongóknak rémlik valami?). Jobb oldalon a Jupiter nyugszik le, és itt is megfigyelhetjük azt a kékes zöldes sávot jelentő airglow-t. Szégyenszemre ezt a turistatömegek által használt parkolóból vettem föl (persze ekkor egy lélek nem volt), mert olyan viharos erejű szél fújt, hogy a hideg miatt nem tudtam volna az állvány mellett megmaradni. Így inkább a szélcsendesebb parkoló betonját választottam, és a fotóstáskámat használtam nehezékként, én pedig a kocsi melegét élveztem...
Az Orion csillagkép közelebbről: Balra fent a Betelgeuse, az élete végén járó vörös szuperóriás, jobb oldalon alul a Rigel, egy kék szuperóriás. Középen a három csillag alkotta Orion-öv, alatta a Orion-köd (M42, 43).
7. (1:02) Holdbéli táj a holdfényben, a már jól ismert Teide csúcsával, és az oly jellegzetes növényzettel.

8. (1:06) A Teide csúcsa La Palma sziget legmagasabb pontjáról (Roque de los muchachos) fényképezve napkelte után nem sokkal. Szerencsére napkelte után befelhősödött, kívánni se lehetett volna szebbet.


9-10. (1:15) Tenerife északi oldalán forrongó felhők 50-szeres gyorsításban.

11. (1:22) Kilátás a szomszédos La Gomera szigetére Tenerife nyugati partvidékéről, a Masca nevű falucskától nem messze. Errefelé ilyenek az utak:

12-13. (1:26) La Palma szigete felé tekintve, a jobb oldali csúcs a Roque de los muchachos. A  két jelenet pont ugyanarról a helyről, ugyanazzal az objektívvel (Canon 50mm f/1,4) készült, csak egy nap eltéréssel.



15. (1:35) A pontosan a Teide felett szinte lángra lobbanó felhő és a krepuszkuláris sugarak  (távoli felhők által okozott fény-árnyék sávok) miatt megérte ezen a kilátóponton annyi időt eltölteni.
A Canon 1000D + 50 mm f/1,4 fotózza a La Palma feletti felhőket. A zárja még 60 ezer expó felett is bírja, gyorsan lekopogom! Ezek a képek pont nem kerültek be a videóba.
16. (1:45) Pontosan ugyanaz, mint a negyedik jelenet, csak 4 nappal később fotózva, a Hold érezhetően erősebben süt. Őszintén szólva meglepett, hogy egyáltalán élesek lettek a képek, mert hihetetlen erős szél fújt. A fotóstáska + 1,5literes ásványvíz kombináció nehezékként nagyon bevált.
Bejelöltem pár csillaglépet a jobb felismerhetőségért, a halszem objektív miatt a kép szélén már nehezebben ismerni fel őket.



18db 30 másodperces expó összeillesztéséből nyert kép

17. (1:49) Garachico városa a kék órában, naplemente után nem sokkal. Jobb oldalt a város jellegzetes sziklája. Ez az egyetlen rész, amit a tengerszinten fényképeztem, ugyanis a videó többi képe mind 2000 méter felett készült.

18. (1:55) Az Orion kel fel a Teide Observatory felett (középen, balra fektetve). Jól látszik az Orion-köd.
A Teide Observatory, az Orion és a Bika csillagképek

19. (2:02) Puerto de la Cruz és La Orotava városok 2000 méter magasról fotózva.

20. (2:19) Napnyugta és az eddigi legszebb felhővonulás, amit láttam.

Osszátok meg, ha tetszik!


Egy 18. századi kitörés nyoma a Teide oldalát képező Pico Viejo-n.

Holdfényes tájkép a Teide mellől
A Roque Cinchado és a Tejút halvány sávja.
 




Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel a hírlevelemre és szólok, amikor újat írok!


Köszönöm a megosztást :)
Oszd meg Facebookon Google Plus Oszd meg Twitterren Küldd el emailen

Nincsenek megjegyzések: