2015. március 14., szombat

Fotómegosztó oldalak összehasonlítása - hová érdemes a fényképeinket feltölteni?

Ezt a bejegyzést az új weboldalamon itt találod.



Az én történetem a fotómegosztó oldalakkal kapcsolatban pontosan úgy indult, ahogy a legtöbb kezdő fotósnak. Szerettem volna, hogy a fényképeimet mások is lássák. Erre először a Picasa-t használtam, akkor még szerencsére nem volt a Facebook annyira elterjedt. Aztán rájöttem, hogy jó a Picasa, de tiszteljem már meg a fényképeimet annyira, hogy egy dedikált fotós oldalra töltöm fel őket. Ekkor választhattam volna a Flickr-t, mert ingyenes, és aktív fotós közösséget foglal magában, én azonban egy fizetős oldal, a Smugmug felé vettem az irányt, így 2010 óta ők üzemeltetik a honlapomat.

Mostani bejegyzésemben sorra veszem a komolyabb fotómegosztó oldalakat, ingyeneseket és fizetőseket egyaránt. Érdemes jól átnézni az lehetőségeket, mert ha egyik iránt elköteleződünk, nehéz lesz váltani.





Tartalom




Mit tudjon egy fotómegosztó oldal?


A fotómegosztó oldalakkal kapcsolatos elvárásaim egyszerűek, de jó sok van belőlük :) A sorrend nem fontossági, de a végére hagytam a jellemzően fizetős oldalak tulajdonságait.

- a képeimet tudjam kategóriákba és galériákba rendezni. Pl. a családi körben töltött szülinapozás képeit a "Család" kategórián belül, "Szülinapozás" című galériába szeretném tenni

- ugyanazt az eredeti képet tudjam letölteni (minőségromlás nélkül), amit feltöltöttem

- a képeimhez könnyen tudjak címet, leírást és kulcs szavakat adni

- könnyen megosztható legyen másokkal
 
- tudjak rejtett galériákat létrehozni, amiket csak én látok, vagy az, akinek elküldöm a linkjét. Pl. a "Szülinapozás" galéria képeit nem szeretném, hogy ország-világ lássa, csak a családom

- tudjak rejtett galériákat egy linken elküldeni másoknak. Pl. a családomnak elküldöm egy linken az összes családi gallériát

- tudjak videót is feltölteni Full-HD minőségben

- azt is szeretném, hogy az oldalam szépen nézzen ki, és a nyilvános fényképeim minél jobb minőségben jelenjenek meg

- a tárhely legyen elégséges, ha akarom, hadd töltsem fel az összes timelapse nyers képemet

- mivel sokan szeretnek fényképeket másoktól letölteni, majd sajátként feltölteni, szeretném a képeimet megfelelő védelemmel ellátni. Ez egyfelől jelenti azt, hogy az eredeti képet más ne tudja letölteni, csak én, valamint azt is, hogy mekkora maximális méretben jelenjen meg a látogatóknak.

- legyen meg a lehetőség arra, hogy a fényképeimet digitálisan, vagy kinyomtatva mások meg tudják vásárolni, és ebből a pénzből én is lássak valamennyit.

Ez így elég sok elvárásnak néz ki, de legtöbbjüket az ingyenes oldalak is tudják, igaz az összeset egyszerre már csak a fizetős oldalaknál tudjuk megvalósítani.

Ezért összeállítottam egy listát a legismertebb fotómegosztó oldalakról, amelyekről volt egy előzetes képem, hogy a fenti feltételeknek nagyjából megfelelnek, és emellett nem horribilisan drágák (az ár miatt maradt ki a listából a PhotoShelter).


Az ingyenes fotómegosztók: Flickr, 500px, Facebook és Google+





Flickr logo

Flickr -  Egy valódi fotós közösség


A Flickr volt az első nagy fotómegosztó és több hullámvölgyön is túl van már, szerintem most éppen a "hullámhegy" szakaszban van. Kicsit olyan, mint a facebook, csak itt minden a fényképekről szól. Lelkes fotósok alkotják a közösséget, akik egymás képeit nyomon követik, véleményezik, kedvelik.

Ami nagyon jó benne, hogy az ingyenes csomagban is 1 TByte (1000 Gb) tárhelyet kapunk, amit korlátlannak neveznék (ez 100 ezer darab 10 Mbyte-os képnek felel meg). A Flickr ezzel a húzással próbálja meg a régi népszerűségét visszaállítani. Összehasonlításként mondom, hogy én 5 év alatt összesen 460 Gb-nyi fényképet töltöttem fel az online archívumnak is használt oldalamra.

Full-HD videókat is tölthetünk fel, bár a hossz 3 percben van korlátozva. Egy igazi fotómegosztó oldalhoz méltón, az eredeti képeinket bármikor elérhetjük, valamint automatikusan több méretre átméretezi és élesíti a képeinket.

A szerkesztés egyszerű és könnyű, a címeket és képaláírásokat pikk-pakk hozzá lehet adni a képekhez, már a feltöltés közben is.
A képeket albumokba és/vagy kollekciókba rendezhetjük, ez utóbbiból 5 szintet lehet egymásba ágyazni. Szerencsére a fotók megtekintéséhez nem kell fiókkal rendelkezni, így nyugodtan elküldhetjük bárkinek a megfelelő linket.

Flickr fiók képernyőképe
Így néz ki kívülről a Flickr oldalam. Nekem tetszik.


Rejtett albumokat létrehozni nehézkes, de megoldható. Ehhez ugyanis egyszer be kell állítani a képek feltöltésénél, hogy csak mi akarunk hozzáférni, aztán ugyanezt be kell állítani a képeket tartalmazó albumra is. Ennek a linkjét azonban hiába küldjük el, ha az illetőnek nincsen Flickr fiókja. Ez esetben a link lekérésénél be kell pipálni a "Guest Pass" opciót, ami egy olyan linket hoz létre, amit vendégek is megnézhetnek. 

Ha szeretnénk, a képeinket a Getty Images fotóügynökségen keresztül licenszelhetjük is.

Költségek: Ingyenes 1 Tb tárhely (reklámokkal), vagy évi 50$-ba kerül a reklám mentesség (ennek nem látom értelmét)

Tárhely: 1 Tb

Képminőség, átméretezés: Kiváló

Az eredeti kép letölthető: Igen 

Képek védelme: Az eredeti képekhez való hozzáférés és a legnagyobb megjeleníthető méret is külön állítható.

Videó feltöltés: igen, max 3 perc hosszan és 1 Gb méretben.

Rendezhetőség: Albumokat és kollekciókat hozhatunk létre, 5 szintig 

Használhatóság mobilról: Flickr app segítségével

Rejtett galériák: Igen, Guest Pass-szal

Az én véleményem a Flickrről: Csakis e bejegyzés miatt regisztráltam fel, aztán ahogy elkezdtem használni, nagyon megtetszett! Jó minőségben, megfelelő méretben jelennek meg a képek. Egyszerűen kezelhető, és bár vannak benne reklámok, nekem nem zavaróak. A rejtett albumok megosztása nem tetszik, de ha arra használom a Flickr-t, amire kitalálták, azaz nyilvánosan megosztom a jó képeimet, akkor kitűnő választás.




500px logo

500px - A prémium Flickr


Az 500px-re belépve az ember azt érzi, hogy ez nem az a hely, ahová a családi pillanatképeket feltölti, hanem csakis a legjobbakat. Kitűnő fotósok mutatják itt meg legjobb képeiket, érdemes a kategóriákat végigböngészni. Szerintem túlságosan egy kaptafára mennek a képek (nagyon színes tájfotók és sok női akt), és egy idő után az ember elkezdi bénának érezni magát, hogy miért nem ilyen stílusban fényképez (ajánlom elolvasni Ugo Cei és David Kingham írásait a témában).


500px popular képek képernyőkép
A legnépszerűbb képek az 500px-n










500px személyes kezdőoldal Mayer Miklós
És így néz ki az én "kísérleti" 500px oldalam, belülről.



Nem véletlenül írtam a 500px-re, hogy prémium Flickr: szinte ugyanúgy néz ki, és hasonló elvek szerint lehet rendezni a fotókat, csak itt "Set"-nek hívják az albumokat. Hátránya, hogy az ingyenes csomagban csak heti 20 kép feltöltése engedélyezett, és nem lehet Set-eket létrehozni. Viszont akár ebben a csomagban is van lehetőségünk licenszelni a képeket. A fotós a díj 70%-t kapja meg, ami messze jobb, mint a stockphoto oldalak jutaléka.
Amit én imádok benne, hogy itt is egy aktív közösség van az oldal mögött, és a képeim felett látom, hogy melyik mennyire népszerű. Ennek jelzőszáma a "Pulse", ami maximum 100 lehet, értelemszerűen minél több, annál többen kedvelték és osztották meg. Ha eléri a 80-t, akkor a "Popular", azaz népszerű kategóriába kerül a kép.

500px egyedi fotó képernyőképe
Egyedi kép nézete az 500px-n. Középen felül látszik az adott kép jelenlegi, és a maximális Pulse száma


Az oldal nagy hátránya, hogy nem lehet rejtett képeket vagy Set-eket létrehozni. Tehát a családi szülinapozás képeit nem ide érdemes feltölteni... Ezenkívül az eredeti képeimhez sem tudok hozzáférni, legalábbis nem találtam meg a módját.

Költségek: Ingyenes, heti 20 kép feltöltéséig, de "Set-eket" létrehozni nem lehet. A legolcsóbb fizetős fiók évi 25$ (~ 6000 Ft) , ebben korlátlan tárhely és korlátlan mennyiségű Set létrehozása van benne. A drágább fiókoknál pedig külön "portfolio" oldalt is kap a fotós.

Tárhely: korlátlan, mindegyik csomagban

Képminőség, átméretezés: Kiváló.

Az eredeti kép letölthető: Nem. Azaz nem találtam meg, hogyan kell.

Képek védelme: Nem találtam beállítási lehetőségeket (az ingyenes csomagban)

Videó feltöltés: nem lehetséges 

Rendezhetőség: Set-eket hozhatunk létre

Használhatóság mobilról: 500px app segítégével

Rejtett galériák: a feltöltésnél beállíthatjuk, hogy egy képet csak mi lássunk, vagy pedig nyilvános legyen. Sajnos ugyanezt a Setekre nézve nem tudtam kipróbálni.

Az én véleményem az 500px-ről: Jól kinéző és könnyen működtethető oldal, ahol valóban a képeimen van a hangsúly. Tetszik, hogy azonnal látom a képeimen, mennyire népszerűek, és hogy ott van az eladás lehetősége is. Kiváló hely arra, hogy a legjobb képeimet a világnak megmutassam, ugyanakkor nem használhatom arra, hogy rejtett galériákat osszak meg másokkal.





Facebook logo

Facebook - Ha a megosztás és a lájk számít


Ha a számokat nézzük, mára a Facebook a legnépszerűbb fotómegosztó oldal: összesen 250 milliárd képet töltöttek eddig fel, és ehhez a felhasználók naponta 350 millió új fényképet töltenek fel. Ez azt jelenti, hogy az 1,15 milliárd FB felhasználó átlagosan napi 4 fényképet oszt meg.

Nem írom le annyira részletesen, mert mindenki használja. A képeket vagy videókat könnyen feltölthetjük, szöveget fűzhetünk hozzá, és bejelölhetünk rajta másokat. Sőt, ha hagyjuk, a FB automatikusan bejelölheti rajta az ismerőseinket (nem ajánlom). A legnagyobb előnye, hogy sok emberrel oszthatjuk meg azonnal a képeinket.

Így néz ki az egyik albumom a Facebookon.



 Az ingyenességnek persze ára is van. A képek mellett reklámok éktelenkednek, a kép minősége az alkalmazott nagyfokú tömörítés miatt rossz. Az eredeti, feltöltött képet nem lehet visszatölteni, sőt a kép összes EXIF adatát  (pl. ki készítette, mikor, milyen géppel, stb.) törli a rendszer. Számomra rejtély, hogy az EXIF adatok törlése miért jó. Rejtett albumokat létre lehet hozni, de a FB esetében ez úgy működik, hogy megadhatjuk, melyik ismerősünk láthatja, vagy pl. mondhatjuk azt, hogy csak a családtagjaink láthassák.


Képminőség, átméretezés: Rossz, nagyon tömörített. A nagy képeket megfelelő méretűre kicsinyíti.

Tárhely: korlátlan

Az eredeti kép letölthető: nem

Képek védelme: nincs

Videó feltöltés: igen, maximum 40 perc hosszan és csak HD (720p) minőségben

Rendezhetőség: albumokat hozhatunk létre, de ezeket tovább rendezni már nem lehet

Használhatóság mobilról: Facebook app segítségével

Rejtett galériák: létrehozhatók, de meg kell adni, hogy kik láthatják, ami sok ismerős esetén elég macerás lehet.

Az én véleményem a Facebookról: Ha csakis mint fotómegosztó nézem, akkor nagyon rossz. Ezt viszont ellensúlyozza, hogy szinte mindenki használja, így sok embert el lehet vele érni. Én csak úgy használom, hogy a honlapom megfelelő képét belinkelem az FB-re.




 Google+ - Könnyű megosztás és jól kinéző slideshow-k


A Google+ a Google közösségi oldala, ahová az óriáscég automatikusan áthelyezte a régi Picasa-s albumainkat. A népszerű ingyenes fotószerkesztő program, a Picasa segítségével közvetlenül ide tölthetjük fel fényképeinket. Szerencsére az oldal egy-két meglepően fejlett fotómegosztó képességgel rendelkezik.

A nagy méretű képeket a Google+ már a feltöltésnél 2048px oldalúra kicsinyíti, és ezáltal korlátlan tárhelyet kapunk. A kicsinyített képek minősége azonban már nem annyira jó, de még éppen elmegy.
Ha azonban mégis szeretnénk az eredeti felbontású képeket, akkor külön be kell állítani, hogy "Fotóim feltöltése teljes méretben". Ekkor azonban már nem kapunk korlátlan tárhelyet, csak annyit, amennyi egy Google-fiókhoz jár: 15 Gb-t. Így ez esetben a Gmail és a Google Drive is ezen a 15 gigán osztozik.
A képeket, albumokat könnyen megoszthatjuk bárkivel, vagy a kiválasztott köreinkkel, így létrehozhatók rejtett galériák.




Ha a fényképeket eredeti méretben töltöttük fel, akkor lehetőség van a Google+ pan-and-zoom funkcióját használni: a kis nagyító ikonra kattintva a kép felett, teljesen belezoomolhatunk a képbe, amiért hatalmas pluszpontot kap tőlem a Google+. Ugyanis így nagyfelbontású panorámafotókat könnyedén tudunk megnézni, anélkül, hogy át kellene lépnünk erre dedikált weboldalakra (mint pl. Gigapan vagy 360cities). A most tesztelt oldalak közül csak a Google+ képes erre, és szerintem már csak ezért a funkcióért érdemes elkezdeni használni, különösen tájfotósoknak.

Például a Panorámafotók című albumomban a veleméri Árpád-kori templom belsejében, a nőtincsi horgásztavon, Dobogókőről, vagy épp Budapest felett tudtok nagy felbontásban szétnézni.

Google+ Panorámafotók Mayer Miklós
Zoomolható panoráma fotóim gyűjteménye a Google+-on

 
Szerintem nagyon hasznos funkciója még a "Történetek". Ez egy olyan slideshow, amit az oldal kreál a földrajzi adatainkból és a feltöltött képeinkből. Pl. ha nyaralni megyünk, és a telefonunkon a hely visszajelzése be van kapcsolva (azaz a Google hivatalosan tudja, hogy merre járunk), akkor a Google+ létrehozhat egy "Történetet". Erre itt egy jó példa (nem Tőlem :)).

A Google+ rendelkezik a legjobb videómegosztó felülettel: Youtube. Szerencsére az ide feltöltött videók nem számítanak bele a tárhelybe.

Költségek: ingyenes korlátlan tárhellyel, ekkor a képek hosszabbik oldala max 2048px. Vagy szintén ingyenes eredeti felbontású képekkel 15 Gb-ig (de ekkor a Drive és Gmail tárhelyén osztozik). Havonta 1,99$-ért 100 Gb, 299,99$-ért 30 Tb tárhelyet lehet vásárolni.

Tárhely: korlátlan, illetve 15 Gb a Drive és Gmail fiókkal együtt, ha szükségünk van az eredeti méretű képekre

Képminőség, átméretezés: Elfogadható. A nagy képeket megfelelő méretűre kicsinyíti.

Az eredeti kép letölthető: Alapesetben nem, csak akkor ha az eredeti méretű fotók feltöltése engedélyezve van.

Képek védelme: az eredeti képek letöltését megtilthajuk, további opció nincs

Videó feltöltés: igen, a Youtube-ra. Maximum 11 óra hosszan és 128 Gb méretben.

Rendezhetőség: albumokat hozhatunk létre, de ezeket tovább rendezni már nem lehet

Használhatóság mobilról: Google+ app segítségével

Rejtett galériák: létrehozhatók

Az én véleményem a Google+-ról: Ezt az oldalt is csak a teszt miatt kezdtem el használni, legalábbis ezt hittem... Aztán leesett, hogy a Google iderak minden képet, amit a blogomba valaha feltöltöttem, a régi Picasa-s képeimmel együtt. Ez csak elsőre volt kényelmetlen, mert szerencsére az albumok használatával jól lehet szűrni a képek között. Állítólag a Google+ a bloggerek számára egy marketinges aranybánya, úgyhogy a jövőben sűrűn fogom használni. És a Pan-and-Zoom funkciót imádom! :) Amit nem annyira kedvelek benne, hogy Google. Nem mintha bajom lenne a Nagy Testvérrel, de gyakorlatilag az egész életembe belelát a Google (Androidos a mobilom is).




A prémium fotómegosztók: Smugmug és Zenfolio





Smugmug - A mindenre használható fizetős fotómegosztó


A Smugmug egy kaliforniai családi vállalkozás, amit főként a tengerentúli fotósok kiszolgálására hoztak létre. Fizetős oldal, csak az első 14 nap az ingyenes, de a pénzünkért olyan funkciókat kapunk, amik az eddig felsorolt oldalakról hiányoznak. Én épp ezért őket választottam a honlapom üzemeltetésére.

Mayer Miklós Smugmug kezdőlap
A honlapom képernyőképe







Az egész Smugmug láthatóan úgy van kialakítva, hogy a fotósok az összes munkafolyamatukat egy oldalon le tudják bonyolítani. És érezhetően a fotókon van a hangsúly, minden annak van alárendelve, hogy a nézők a lehető legjobb minőségben tudják élvezni a képeinket.

Természetesen korlátlan tárhely jár minden felhasználónak, és a képek eredetijét letölthetjük. A nagy méretű fotókat automatikusan kicsinyíti és élesíti 6 különböző méretben. Az élesítés mértékét mi magunk állíthatjuk. A fotókat többféle elrendezésben megjeleníthetjük, az alapeset a "Smugmug style". Ezen kívül lehet még Flickr-szerű kollázsos rács, vagy négyzetrács, vagy teljes szélességet kitöltő Journal, vagy Slideshow.

Smugmug style képernyőkép
A Smugmug-nézet: kitölti a teljes képernyőt, bal oldalt a kis képek, jobbra pedig az épp aktív kép nagyban
A fotók rendszerezése gyerekjáték az Organizer panel segítségével: a fotókat Galériákba tölthetjük fel, míg a Galériákat Folder-ekbe tudjuk elhelyezni maximum 7 szint mélységben (pl. /Család/Szülinapozás/20150120/... stb.). A Foldereknek és Galériáknak egyedi nevet és akár eltérő egyedi URL-t tudunk adni. Ezen felül minden szinten négyféleképp lehet állítani a láthatóságot:

- Public - nyilvános
- Unlisted  - csak a link ismeretében látható, tehát rejtett
- Private -  csak az oldal tulajdonosa láthatja
- People I choose - ekkor csak az az egy ember látja a galériát, akit meghívtunk email által, a linket hiába küldi el másnak

Smugmug nyilvános galéria láthatósági beállítása képernyőkép
Egy nyilvános galéria láthatósági beállításai a Smugmugon. A Web Searchable és a Smugmug Searchable lehetőség be van állítva, tehát a keresők, mint a Google megtalálják az ebben a galériában szereplő fényképeket, valamint a Smugmug fotófolyamán belül is elérhetővé válnak.

Smugmug rejtett galéria láthatósági beállítása képernyőkép
Egy rejtett galéria láthatósági beállításai a Smugmugon. Ha így állítjuk be, a Google és a Smugmug se listázza az ebben a galériában szereplő képeket.

Ezeken felül mindegyik szintet jelszóval védhető, függetlenül attól, hogy milyen láthatóság van beállítva. További hasznos funkció az un. sharegroup link, amelyen több, Unlisted galériát oszthatunk meg bárkivel. (pl. a családnak szétküldjük az összes családi galériát, mindezt egyetlen linken). Ezekből nagyon jól látszik, hogy a Smugmug-nál az első a képek biztonsága.

A képeinket máshogy is lehet védeni: beállítható, hogy mi legyen a maximális megjelenített méret, és online vízjelezni is tudjuk a fotókat. Ehhez csak egy .png formátumú saját logót kell feltölteni, és utána a logót automatikusan rávetíti a Smugmug a kijelölt fényképekre. Korlátlan mennyiségű vízjelet lehet csinálni, nálam például a salsa fesztiválok fényképein mindig az adott fesztivál logója jelenik meg. Ezáltal, bárki, aki a galériát böngészi, vízjelezett képeket lát (a tulajdonos is). Viszont ha egy látogató megvásárolja a képet, akkor a rendszer automatikusan a vízjel nélküli képet küldi el neki. És ugyanúgy a vízjel nélküli képet tudja bármikor letölteni a tulajdonos is.

A Smugmug erőssége az fényképek eladása: a látogatók közvetlenül az oldalunkról rendelhetnek meg papír- és vászonképeket, valamint digitális formátumban is vásárolhatnak fényképeket. Azok a fotósok, akik a Pro csomagban vannak, saját maguk állíthatják be a printek és letöltések árait. Tehát ha egy A4-s papírkép alapára a laborban 4$, a fotós beállíthat 20$-t is. Ekkor vásárlás esetén a különbözet 85%-t, azaz 16$*0,85=13,6$-t kap a fotós. 
Ezen felül azt is megválaszthatják, hogy milyen méretek, milyen hordozón (különféle papírok, vászon, polók, teásbögrék, üdvözlőkártyák, stb.) legyenek elérhetők, sőt azt is, hogy melyik labor hívja elő őket (Bay Photo, Loxley Colour, EZ Prints, WHCC). 
Nemcsak printeket lehet beárazni a Smugmugon, hanem digitális letöltéseket és videókat is.
Hozzáteszem, a dolog szépséghibája Magyarországról nézve, hogy innen senki nem fog papírképeket rendelni Kaliforniából vagy Glasgowból, mert tetemes a postaköltség.

Nekem 5 év alatt kettő, azaz két darab eladásom volt, az egyik egy kisméretű kép saját használatra, a másik egy eredeti méretű kép egy táncos esemény hirdetésére. Printet még nem vásároltak tőlem a Smugmugon keresztül, de tudom, hogy sok fotós az USA-ban jelentős bevételre tesz szert az ilyen eladásokból. Pl. egy gimnáziumi baseball meccsen fotóz, majd a gyerekek szülei megrendelhetik a képeket, bármilyen formátumba, kb. egyetlen gombnyomással.
Ezzel szemben áll a hazai helyzet, amiben először fel kell töltenünk a képeket az ügyfél részére (pl. a Smugmug-ra), ők kiválasztják, melyiket szeretnék papíron is látni. Ezután a fotósnak a kiválasztott képeket újra fel kell tölteni egy itthoni fényképlabor felületére (én az Artworkot ajánlom), és neki manuálisan kell megadnia, hogy melyik képből mekkorát és mennyit kér az ügyfél. Tehát, fotósként az USA-ban etéren biztos egyszerűbb az élet.

A másik terület, amiben kiemelkedik a Smugmug, az a gyönyörű és egyszerű design: sokféle templét közül választhatunk, így könnyen lehet olyan fotós honlapunk, amilyet szeretnénk.

Smugmug templét design képernyőkép
Smugmug templétek: sok van belőlük, azonban a legtöbb egy kaptafára megy. Szerencsére a közös mindegyikben, hogy a fotók a lehető legjobb minőségben jelennek meg.



Akinek ez nem elég, templétek testre szabhatók egy kis HTML és CSS tudás segítségével. Én magam is hozzányúltam kicsit a CSS-hez, ehhez sok segítséget találtam Aaron Meyers oldalán

Az oldal bármely részét lehet külön designolni. Sőt, ún. Page-ket is létrehozhatunk, ami egy egyszerű weblap, amin a fényképeken kívül mást is elhelyezhetünk (pl. szöveg, videó, ikonok, logók, design elemek) egyszerű klikkel-és-behúz módszerrel.. A honlapomon a timelapse videóimat bemutató oldalak, és a "Rólam" oldal is egy "Page":


Smugmug Page szerkesztő panel képernyőképe
Képernyőkép a "Rólam" Page szerkesztéséről: jobb oldalt számtalan blokk közül választhatok (mindegyikben többféle opció van lenyitás után), és a blokkokat csak a megfelelő helyre kell húzni





Véleményem szerint a Smugmug kitűnő választás aktív fotósoknak, akik gyakran adnak át ügyfeleknek képeket (pl. esküvőfotósok). Elsősorban a nagyfokú biztonság és a minőségi design miatt.


Ha Te is szeretnéd a Smugmugot kipróbálni, akkor EZEN a linken keresztül 20% kedvezményt kapsz az előfizetésedből. Ezzel engem is támogatsz.

 
Költségek: az első 14 nap ingyenes, utána  4 csomag közül lehet választani. Évi 40$ az alapcsomag, a közepes 60$, míg a két komolyabb csomag évi 60$ és 200$-ba kerül. Az utóbbi kettőben a sok más mellett már engedélyezett az fényképek manuális árazása.

Tárhely: korlátlan 

Képminőség, átméretezés: Tökéletes. Még a kicsinyített képek élesítését is lehet állítani.

Az eredeti kép letölthető: Igen, sőt egy egész galéria is letölthető .zip fájlon keresztül. A .zip fájl linkjét akár el is lehet küldeni, így az ügyfél is letöltheti az eredeti képeket.

Képek védelme: Állítható a legnagyobb megjelenített méret, sőt még a jobb-klikkes mentés is akadályozható. Online vízjelezés. 

Videó feltöltés: igen, 1080p minőségben, maximum 20 perc hosszan és 3 Gb méretben

Rendezhetőség: Kiváló. Folderek 7 szinten, azon belül galériák.

Használhatóság mobilról: Smugmug app segítségével

Rejtett galériák: létrehozhatók, többféle biztonsági szinten, akár jelszóval védve.

Az én véleményem a Smugmugról: Nemcsak a legjobb képeim megosztására használom már 5 éve, hanem ide töltöm fel az összes privát és családi képemet. Még rengeteg hasznos funkciója van a Smugmugnak (Event-ek létrehozása, amiből kedvenceket lehet válogatni, nyomtatott képekre aláírást tenni, különböző galériákra különböző árazást tenni, printekre prémium csomagolást kérni, kuponokat létrehozni, Lightroom modul, Smugmug Vault előfizetés esetén RAW fájlok feltöltése, és még folytathatnám). Emellett 24 órás emailes támogatást biztosítanak (help@smugmug.com), így az ingyenes oldalakkal ellentétben nem kell a netet böngésznem, ha valamire nem tudom a választ. 

Ha Te is szeretnéd a Smugmugot kipróbálni, akkor EZEN a linken keresztül 20% kedvezményt kapsz az előfizetésedből. Ezzel engem is támogatsz.





Zenfolio logo

Zenfolio - Prémium fotómegosztó egyszerű kezelhetőséggel


A Zenfolio szintén egy fizetős, prémium kategóriás fotómegosztó oldal, a Smugmug nagy versenytársa. Őszinte leszek: majdnem kihagytam a tesztből, mert egy helyen nagyon lesújtó kritikát olvastam róla, amit megerősített az a pár nap, amikor 2012-ben rövid időre kipróbáltam. De nem lett volna fair kihagyni őket, így újból beregisztráltam (az első 14 nap ingyenes). Szerencsére a kemény konkurenciának és a tulajdonosváltásnak hála, változtatniuk kellett, így örömmel tudatom mindenkivel, hogy a Zenfolio is SZUPER! :)

Szinte ugyanazt tudja mint a Smugmug, de nekem picit letisztultabb a kezelőfelülete; néhány funkciót kevesebb kattintással érek el, mint a Smugmug-ban.

Regisztráció után percek alatt kész volt az új weboldalam. A központi kezelőfelület, a Dashboard, valamint a képek és galériák rendszerezésére szolgáló Organizer jól átlátható és könnyen kezelhető.

Zenfolio Mayer Miklós kezdőkép
Kezdőoldalam a Zenfolio-n, amit pár perc alatt raktam össze
Itt lehet még szépen megcsinált Zenfolio oldalak között böngészni.

A tárhely az alapcsomagban  "csak" 4Gb + évente 2 Gb, kicsit többet fizetve viszont már korlátlan tárhelyet kapunk (évi 60$-ért).

Itt is ugyanolyan elvek szerint rendszerezhetjük és védhetjük a képeinket. Itt Group-okat hozhatunk létre korlátlan számú szinten, és ezeket egymásba ágyazhatjuk, csakúgy mint a számítógépen a könyvtárakat.
A Group-oknak és galériáknak ugyanúgy adhatunk egyedi URL-eket, viszont a Group-ok linkjét nem ágyazza egybe, ami SEO (keresőoptimalizálás) szempontjából nem ideális. Ha szeretném úgy rendszerezni a képeim egy részét, hogy pl. Magyarország, azon belül Mátra / Mátraalja / Abasár, akkor logikus lenne az Abasár Group-nak a következő linket kapnia: /Magyarorszag/Matra/Matraalja/Abasar


Sajnos a Zenfolio-n nem így van, hanem az Abasár Group linkje egyszerűen /Abasar lesz. A következő bekezdésből azonban kiderül, hogy ez miért is nagyon jó.

Nekem nagyon tetszik, hogy van külön Client Access Page, azaz ügyféloldal, ami a konkurensnél teljesen hiányzik (Itt egy szép példa rá).  Itt megcsinálhatjuk azt, hogy az ügyfélnek a fotózás után adunk egy jelszót, pl. Mate-Dori-eskuvo. Majd a képeket a jelszóval megegyező egyedi URL-lel rendelkező Group-ba vagy galériába töltjük fel. Ekkor ha az Ügyféloldalon beírják, hogy Mate-Dori-eskuvo, akkor automatikusan bejutnak a nekik szánt galériába. Ezért van az, hogy a Group-ok linkjét nem ágyazza egybe, hiszen úgy nem tudnánk adni az ügyfélnek egyedi belépési kódot.
Szerintem ez egy kiváló módszer arra, hogy az ügyfélnek ne kelljen e-mailekben turkálva előkeresnie egy kriksz-krakszos linket, hanem elég csak a honlapunkat és egy egyszerű jelszót megjegyeznie.

Zenfolio egyedi URL készítése képernyőkép
Így kell egyedi URL-t, és ezzel együtt ügyfélkódot létrehozni a Zenfolio-n. Egyszerű!



A Client Access Page-t ugyanúgy lehet designolni, mint ahogy a "Bio", vagy "Contact" oldalt is. Ezeket szerencsére a Zenfolio automatikusan létrehozza, nekünk már csak személyre kell szabni.

A Zenfolio-n is van lehetőségünk eladni a képeinket, és az árazást is beállíthatjuk a magasabb csomagokban. Előnye, hogy itt európai laborokból lehet megvásárolni a printeket.

A design-ra itt is számtalan lehetőségünk van, azonban egyedi CSS-t nem lehet hozzáadni. Hozzáteszem, a Smugmugnál is csak azért kellett, mert egy-két dolog alapbeállítása nem szép, azonban a Zenfolio-nál erre mintha nem lenne szükség. Ha az olvasóim közt van aktív Zenfolio felhasználó, kérem írja meg erről a véleményét kommentben!

Költségek: az első 14 nap ingyenes. Utána 4 csomag közül lehet választani, évi 30 EUR az alap, majd 60, 140 és 240 EUR a komolyabb csomagok. Az utóbbi kettőben sok más mellett már engedélyezett az képek manuális árazása.
 
Tárhely: alapcsomagban 4Gb + évente 2 Gb, felette korlátlan.

Képminőség, átméretezés: Tökéletes.

Az eredeti kép letölthető: Igen, sőt egy egész galéria is letölthető .zip fájlon keresztül.

Képek védelme: Állítható a legnagyobb megjelenített méret, és a letölthetőség is. Itt is van online vízjelezésre lehetőség. 

Videó feltöltés: igen, 1080p minőségben, maximum 20 perc hosszan és 2 Gb méretben.

Rendezhetőség: Kiváló. Group-ok sok szinten, azon belül galériák, vagy kollekciók.

Használhatóság mobilról: Sokféle app van hozzá, ebből leginkább az iPad-re való appot emelném ki, amivel az ügyfeleknek lehet bemutatni a munkánkat, úgy hogy az iPad-on azonnal ki is választhatják a kedvenceiket (pl. egy esküvőn készült fényképek átnézésénél ez hatalmas segítség).

Rejtett galériák: létrehozhatók, többféle biztonsági szinten, akár jelszóval védve.

Az én véleményem a Zenfolioról: Kellemes csalódás volt újra használni a Zenfolio-t. A Client Access Page és az iPad app olyan hasznos extrák, ami aktív esküvőfotósok életét könnyítheti meg. És még rengeteg hasznos funkciója van a Zenfolionak, hasonlók a Smugmug-hoz, érdemes ezt is kipróbálni!



Összegzés 



Ha szeretünk fényképezni és ezt megosztani másokkal, mindenképp választanunk kell egy fotómegosztót. Az én javaslatom elsőre a Flickr és a Google+, az ingyenesség és a jó megjelenítés miatt. Aztán ha még komolyabban csináljuk, és egy olyan oldalt akarunk, ami archívumként, portfolióként és ügyfelekkel való kapcsolattartásra szeretnénk használni, akkor érdemes a Smugmug vagy a Zenfolio mellett letenni a voksot. A mai extrém árfolyamon számolva a közepes csomagjaik havi 1450 forintba kerülnek, szerintem ez semmi ahhoz képest, amennyit az ember a fotótechnikára, vagy akár a mobilszámlájára költ.

Kiváncsi vagyok, hogy ki melyik fotómegosztót használja, és melyikről mi a véleménye!


Hasznos linkek a témában:

A Techlicious cikke a legjobb fotómegosztókról

A Petapixelen Julia May cikke a legjobb fotómegosztókról  ( itt a fő hangsúly az ügyfelek felé történő prezentáción van)

Smugmug vagy Zenfolio - a két konkurens összehasonlítása

Fotómegosztó oldalak összehasonlítása keresőoptimalizálás (SEO) szempontból

Völgyi Attila blogjának témába vágó bejegyzései, különös tekintettel az eladásokra és szerzői jogokra





Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel a hírlevelemre és szólok, amikor újat írok!


Köszönöm a megosztást :)

Nincsenek megjegyzések: